Okazało się, że kanapki 'na wynos’ pozwoliły mu się w krótkim czasie na tyle wzbogacić, iż swoją ofertę rozszerzył na linie lotnicze, w jakich serwowano pasażerom zakąski w czasie lotu.
Stąd dzisiaj, większa część linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie powstały tysiące firm cateringowych, jakie obsługiwały klientów w miejscach oraz sytuacjach, zgodnie z życzeniem. Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie korporacji, jednakowoż coraz to więcej osób prywatnych korzysta we własnych domach z cateringowych ofert.
Wystawne, rodzinne przyjęcia aranżowane są nie tylko w restauracjach, jakkolwiek w prywatnych posiadłościach, sadach, w plenerze. Wszystko zaczyna się catering catering wrocław od spotkania z kontrahentem oraz uzgodnienia konwencji usługi gastronomicznej. Niezwykle ważny jest typ imprezy, albowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, uroczystości weselne, urodziny, familijne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, odświętny bankiet, lub uroczystość przy szwedzkim stole. Jest cała masa czynników, jakie definiują przebieg i konwencję uroczystości, konieczne jest wobec tego dopracowanie i przedyskutowanie wszystkich detali przedsięwzięcia gastronomicznego. Zatem catering jest usługą żywieniową, w następstwie tego musi być przygotowany i przeprowadzony na najwyższym poziomie.
Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Współczesny catering to też dobór słusznej oprawy, dekoracji do charakteru oraz miejsca imprezy. Trafna aranżacja miejsca, wybór dań, estetyka, sposób podawania, należyta ilość obsługi, to główne dla cateringu sprawy. Aby konsumenci byli usatysfakcjonowani, wszystko ma obowiązek przebiegać sprawnie, znakomicie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak i sprzątaniu po jej zakończeniu. Jeżeli jakaś firma cateringowa reklamuje się, iż jest w stanie zrobić wszystko, uskutecznić każdą imprezę gastronomiczną, nie za wybitnie można w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, że umie zrobić wszystko, to oznacza, iż umie nie wiele. Drobny pub, punkt, sprzedający kanapki, racuchy, może prowadzić catering, jednak powinien pozostać przy reklamie i sprzedaży własnego menu, albowiem to robi najprawidłowiej oraz ma do tego możliwości. Znacząca restauracja hotelowa jest w stanie zapewnić catering znacznie bardziej wystawny, dla ogromnej ilości osób, albowiem ma możliwość przygotowania najbardziej wymyślnych dań w swojej kuchni.
Czy drobny kanapkowy bar zorganizuje catering dla ogromnej ilości osób, nie mając wystarczającego zaplecza? Będzie musiał wynająć kuchnię w innym lokalu, lub zamówić tam po prostu potrawy. Catering, to nie wyłącznie produkcja gastronomiczna. To też porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie oraz lodówki do przechowywania przygotowywanych dań. To również samochody chłodnie do catering wegetariański przewozu produkcji oraz wyposażenia na miejsce imprezy. Należałoby o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, i należy sprawić, czym firma dysponuje. W innym przypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie jednostce gospodarczej cateringowej.
Pomysł na catering powstał z obserwacji, iż jego klienci spiesząc się, w znacznej większości zabierają kupione kanapki ze sobą.
Kiedy w latach dwudziestych przeszłego wieku J.Willard Marriott uruchomił swój prywatny sklepik z kawą oraz gorącymi kanapkami, nawet nie myślał o tym, iż jest to zarzewie cateringu, jaki pozwoli mu na stworzenie w przyszłości jednej z najodpowiedniej kwitnących na świecie sieci hotelowych.
Czemu catering oraz dieta pudełkowa staje się tak popularna?